Vanliga frågor och svar om våra vedeldade terrassvärmare.

 

Vad betyder gardenfire? / Vad är en gardenfire?

Gardenfire är en vedeldad utespis som kan användas som terrassvärmare, grill, entréeld eller bara en källa till mys, ljus och stämning.

Ger dom mycket värme?

Merparten av värmen från veden reflekteras ut genom öppningen på utespisen vilket gör den effektiv som terrassvärmare. Ett kilo torr björkved ger 4,3 kW värmeeffekt. Är det kallt så lägger man på mer ved.

Hur länge håller en eldstad i 3 mm corten som Tipi?

Det vet vi inte ännu, men plåtgubbarna säger att 3 millimeters cortenstål håller drygt 30 år. Produkten har varit på marknaden i 12 år nu och oss veterligen har ingen gått sönder än trots att de står ute året runt.

Hur varm blir plåten på t.ex en Tipi? Kan man bränna sig?

Man kan sätta handen på cirka 50 procent av plåtens yta medan man eldar. Självklart kan man bränna sig om man sätter handen på fel ställe.

Kan man placera eldstäderna på ett trädäck?

Ja, men ställ den då gärna på ett eldstadsplan av plåt, sten eller dylikt. Det blir både snyggare och säkrare vid eldning.

Kan vi placera en eldstad under vårt altantak?

Nej, det rekommenderar vi inte. Brandrisken ökar och altantaket blir svart av sot. Däremot kan du ställa dom precis utanför altantaket. Röken får fritt uppåt och värmen åker in under altantaket. Detta är en förnämlig lösning, då taket gör att värmen stannar kvar.

Hur nära en vägg eller en buske kan man placera en Tipi?

Då merparten av värmen reflekteras ut genom öppningen och adderar det faktum att Tipin är konformad så blir svaret - väldigt nära! Är man osäker så eldar man och känner med handen hur varm ytan i fråga blir.

Finns det några regler eller lagar för hur man får placera och använda en gardenfire?

Inga tillstånd behövs för att elda i en lös eldstad. Det faller på användaren att elda med aktsamhet och sunt bondförnuft så att inga olyckor inträffar. Kom ihåg att beakta eventuella eldningsförbud.

svnlenfifrdeit

Följ oss...

WoodWall väggpanel - klicka nedan!